De Electronic Highways is een wekelijkse nieuwsservice van Intercai. Sinds november 1998 schrijf ik een (bijna) wekelijkse column Binnenk@nt in de Electronic Highways.

Als je de column voortaan per e-mail wilt ontvangen dan zet ik je graag op de verzendlijst. Een abonnement op de (hele) Electronic Highways is natuurlijk ook mogelijk: zie de colofon hiernaast.

Hieronder lees je Binnenk@nt vanaf mei 2000

Lees Binnenk@nt van november 1999 tot april 2000

Lees Binnenk@nt van mei tot oktober 1999

Lees Binnenk@nt van november 1998 tot april 1999


Binnenk@nt 04 mei 2000

De duidelijkste conclusie uit het ledenonderzoek dat de VPRO onlangs uitvoerde is dat de commerciële potentie van de achterban “niet indrukwekkend” is. Zoals vaak bij deze omroep blijf je twijfelen aan de bedoelingen. Is het onderzoek nou helemaal een onzinnig grapje, is het vrolijk gepresenteerde harde werkelijkheid of ergens daartussenin? Van de 0,89 reclameblokken die het VPRO lid dagelijks consumeert zal geen adverteerder blij worden. En de auteurs concluderen zelf ook al dat “op de overmatige consumptie van toiletpapier geen omroep kan leven”.

UPC meldt dat de VPRO graag zijn beeldarchief tegen betaling ter beschikking zou willen stellen, ware het niet dat de Mediawet in de weg staat. Oh? Dezelfde VPRO heeft een werkende oplossing voor de audio-kant. Ieder radioprogramma is direct na uitzending te beluisteren via de VPRO website. Gratis. Dan heeft de Mediawet kennelijk geen bezwaren. Maar gratis is minder interessant voor een partner als UPC, natuurlijk.

Zijn de programma’s van de VPRO, in tegenstelling tot de achterban, geld waard? Zou best kunnen. “Voor kleine doelgroepen” kan een uitzending van Lopende zaken over een jaar best nog interessant zijn. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat UPC in zo’n onzinnig grapje getuind is.


Binnenk@nt 12 mei 2000

 

Twintig miljard gulden gedeeld door zestien miljoen inwoners van Nederland is 1250 gulden per persoon. Niet alle Nederlandse baby's zullen gebruik maken van informatiediensten op basis van UMTS en er zullen ook wel een paar grijsaards onverlicht blijven. Zijn de de UMTS etherlicenties een bedrag in die orde van grootte waard?

 

De veiling zal het leren. Als de inkopers in het geheimzinnige hotel samen inderdaad op 20 miljard uitkomen: ja. Vraag en aanbod, enzo. Marktwerking. De onzichtbare hand.

 

Mag de overheid zo’n bedrag in haar zak steken? Natuurlijk. Dat hebben we zo met elkaar afgesproken. Er is van alles aan te merken op het functioneren en de efficiency van onze overheid, maar we hebben niet beter en we moeten het er mee doen.

 

Hebben onze nationale GSM Operators gelijk dat ze protesterenteren tegen het prijsmaximerende systeem van de veiling? Natuurlijk. Ik zou mijn volgende huis ook veel liever voor een tientje dan voor een miljoen kopen.

Moet de overheid investeren in stimulering van mobiele informatiediensten? Natuurlijk. En om de afweging te maken tussen direct investeren in het speciefieke technologiegebied of heel indirect in, bijvoorbeeld, onderwijs in de Nederlandse taal voor allochtonen hebben we die overheid. Waar we het maar mee moeten doen


Binnenk@nt 16 juni 2000

Afgelopen woensdag was er een Bluetooth congres in Monaco. Bluetooth moet voor een paar dollar bijvoorbeeld de kabel tussen een PC en een beamer overbodig maken door een snelle radioverbinding over een meter of tien. Maar het is ook voorstelbaar dat Bluetooth het mogelijk maakt om met de afstandbediening van de TV de dimmers van de verlichting te bedienen of om met je mobiele telefoon de portieren van je auto te openen. Volgens eerdere aankondigingen komen medio 2000 de eerste producten op de markt.

 

Medio 2000? Oh, dat is vandaag. De Bluetooth componenten komen inderdaad mondjesmaat van de productie testlijnen. Halffabrikaten van chip-leveranciers die nu door de fabrikanten van telmachines en televisies, PC’s en PIN-automaten, WAP-telefoons en wasmachines ingebouwd kunnen worden.

 

De eerste eindproducten zullen de komende maanden wel op de markt komen. Ericsson heeft al een telefoon aangekondigd en veel PC fabrikanten melden Bluetooth te gaan inbouwen. Maar de fabrikanten hebben nog geen tijd gehad om de interoperabiliteit van Bluetooth implementaties van verschillende producenten te testen. Klein detail. Een korte time to market is natuurlijk prettig, maar het is ook leuk als een nieuw product werkt. Even afwachten hoe groot de ongelukken worden.


Binnenk@nt 30 juni 2000

Volgens onderzoeksbureau IDC zal in 2004 één op de drie internetaansluitingen in Europa “breedbandig” zijn. Mooi, maar wat is breedbandig? Internet via de kabel bijvoorbeeld? De Consumentenbond kwam in november tot de conclusie dat slechts één van de negen Nederlandse kabel-internetproviders een snelheid leverde die behoorlijk boven het tempo van een telefoonlijn uitkwam. En dan ging het volgens de Consumentenbond concreet over 30 kb. Breedbandig?

 

Dezelfde Consumentenbond eiste vorige week van Casema een plan voor verbeteringen òf een financiële compensatie aan de klanten van haar Internet provider Wanadoo Cable. Sinds gisteren weten we dat in ieder geval Casema’s internet via de kabel voorlopig niet veel sneller zal worden: volgende week komt Casema met een voorstel voor financiële compensatie.

 

En dat is tòch mooi. Zo’n Consumentenbond die naast de OPTA en de NMA zijn plaats inneemt om de belangen in de markt een stem te geven en daarmee de marktwerking stimuleert. Zo bouwen we aan het poldermodel voor de nieuwe economie. Daarna alleen nog de breedbandigheid.


Binnenk@nt 14 juli 2000

 

De Europese Commissie wil dat we een Ja/Nee sticker op onze electronische brievenbussen kunnen plakken. Reclame mag alleen nog bezorgd worden op adressen waar de informatie gewaardeerd wordt.

 

Een goed idee, natuurlijk, van de EC. Ik weet niet wat ik verkeerd gedaan heb, maar de hoeveelheid rommel in mijn inbox neemt de laatste maanden duidelijk toe. Fijn dat ze me willen helpen. En het idee sluit natuurlijk direct aan op het initiatief van de VS en UK om e-mail berichten te gaan scannen op verdachte inhoud.

 

Binnenkort gaan alle e-mails eerst even langs de nationale geheime dienst. Als we dat geregeld hebben is dan hebben we direct een handige plaats om de Ja/Nee stickers te plakken. Spam gericht aan een “nee”zegger? Dan stuurt de BVD de mail direct door aan de fiscus zodat die een boete kan innen bij de afzender. Je moet die dingen efficiënt regelen.


Binnenk@nt 28 juli 2000

Een paar jaar geleden kreeg ik mijn eerste GSM en demonstreerde een collega me in een verloren halfuurtje dat je niet alleen kan bellen maar ook tekstjes verzenden en ontvangen. SMS. Ik had nog een tijdje de illusie dat binnenkort iedereen zou begrijpen dat het héél handig is om een berichtje over te brengen zonder iemand direct te storen. Heb mijn best gedaan om het aan anderen uit te leggen. Na een paar maanden heb ik het opgegeven. De zin van SMS berichten ontging eigenlijk iedereen. "Dan bel je toch even?" En het is trouwens ook ondoenlijk om op tien toetsen 26 letters te typen. Typisch een vondst van techneuten die niet begrijpen waar de grenzen van het begrip van de consument gepasseerd worden.

 

SMS is het stadium van cool inmiddels voorbij. Libertel meldt een miljoen SMS berichten per maand te verwerken en plaatste van de week advertenties in de dagbladen waarin het concept van SMS voor de echte dummies alsnog wordt uitgelegd. Volgens IDC is SMS het begin van value added services over GSM.

 

Mooi contrast met de advertentiecampagne van Telfort. Een dicht beschreven ansichtkaart uit Spanje met de slogan “Je kan natuurlijk ook gewoon even bellen”. Inderdaad.


Binnenk@nt 11/18 augustus 2000

Nederland telt inmiddels zo’n negen miljoen aansluitingen op de GSM netten: meer mobiele dan vaste aansluitingen. Dat is hard gegaan. Hoe hard precies weten we niet: KPN denkt dat er 8,6 miljoen zijn en Libertel schat 9,3 miljoen. Een verschil van een procent of acht.

 

Het is, met vijf concurrerende netten, natuurlijk logisch dat niemand het precies weet, maar acht procent verschil is verbazend groot. Zo’n verschil moet veroorzaakt zijn door mis-inschattingen van het eigen marktaandeel van meer dan 15%. Voorwaar een getal om je druk over te maken.

 

Sommige media meldden dat we nu minder vaste dat mobiele telefoons hebben. Dat zal nog wel even duren. Een grote charme van de analoge telefonie is nou net dat de apparaten uit de jaren ’50 van de vorige eeuw nog steeds bruikbaar zijn en ook nog wel even blijven. Ik schat dat er per vaste aansluiting gauw twee of drie bruikbare analoge telefoons rondzwerven. Véél meer dan de GSMmetjes die ongetwijfeld al vòòr 2020 onbruikbaar zullen zijn. Vooruitgang doet pijn.


Binnenk@nt 25 augustus 2000

Daar is er weer één. Een bedrijf dat telefoontikken weggeeft in ruil voor de verplichte consumptie van reclame. De “Gratis bellen lijn”, half ‘98 begonnen en na een paar maanden failliet, deed het gewoon met een 0800 nummer op het vaste telefoonnet en onderbrak de gratis gesprekken met gesproken reclame.

 

Rits doet het slimmer: via IP telefonie. De klant van Rits heeft dus een PC en de reclame kan getoond worden op een beeldscherm. Hoeft degene die belt dus ook zijn gesprekspartner niet lastig te vallen met de reclame. Dat leek me in het concept van de “Gratis bellen lijn” een belangrijke hindernis.

 

En Rits kan de reclame dus ook beter richten. De aanmeldprocedure telt vijf schermen met vragen. Iets te veel als je alleen even wilt zien hoe het werkt. Ik bel ook bijna nooit naar de aangeboden buitenlanden. Eerst maar eens zien of ze het meer dan een paar maanden volhouden.

 

http://www.ritstele.com/


Binnenk@nt  6 oktober 2000

Papier heeft grote voordelen. Op 3 oktober 1992 moest ik om 11.15 uur bij de tandarts zijn. De week daarop had ik een verkooptraining. En zo kan ik ook nog terugvinden dat ik in het schooljaar ’77-78 ’s dinsdags begon met twee uur Frans. Als ik dat in die agenda terugzie ruik ik meteen weer het leslokaal.

 

Midden vorig jaar heb ik mijn laatste papieren agenda opzij gelegd. Sindsdien doe ik het digitaal. Handig dat anderen bij mijn agenda kunnen en dat de agenda die ik bij me heb bijna altijd klopt met wat mijn collega’s zien.

 

Er komt vast een tijd dat ik niet alleen mijn agenda maar ook e-mails en stukken televisie betrouwbaar kan bewaren. Of het eerste telefoongesprek met mijn dochtertje. Lijkt me prachtig om over dertig jaar terug te horen. Maar voorlopig verdwijnt van alles verrassend snel.

 

Intercai is inmiddels een agendasysteem verder en ik heb mijn tweede organiser op zak. In de migraties en conversies is nu, in ruim een jaar, al een kwartaal aan afspraken weg. Ik kom er nooit meer achter wat ik op 3 oktober vorig jaar deed.


Binnenk@nt  20 oktober 2000

De laatste 20 jaar kóóp ik eigenlijk alleen nog boeken. De gedachte dat je ze ook kan lenen is lang geleden uit mijn bewustzijn verdwenen. Maar onlangs kreeg ik van een collega het advies om eens “in de bibliotheek in deze boeken te neuzen”. Goed idee.

 

Ik had natuurlijk wel vermoed dat de kaartenbakken inmiddels in het oud papier geleegd waren. Achter een PC en kan ik drie van de vijf aanbevolen boeken vinden. Zoeken naar de andere twee levert eindeloos foutmeldingen op. Pas als ik het al heb opgegeven hoor ik iemand roepen “Dames en heren! De catalogus werkt weer!” Oh. Bekende problematiek.

 

“De catalogus is ook op Internet beschikbaar”, vermeldt de folder bij mijn nieuwe abonnement. Dat is aardig, maar nergens staat dat ik op die manier ook de uitleentermijn kan verlengen. Zozo. Die Gemeentebibliotheek! Nou nog een waarschuwing dat de uitleentermijn bijna verloopt. Want ik was weer te laat, natuurlijk. Net als 20 jaar geleden


Binnenk@nt  27 oktober 2000

Onlangs deed minister Netelenbos de eerste reservering via Internet van een Greenwheels auto. Greenwheels? Greenwheels profileert zich tegenwoordig in goed Nederlands als Autodate bedrijf. De klanten hebben tegen een beperkt bedragje per maand de mogelijkheid om per uur een autootje te huren. Wat werkt door gebruik van geavanceerde ICT middelen.

 

Tot dusverre moest je nog reserveren via een niet al te best gemanaged callcenter. Na het voice responce systeem vraagt de agent standaard “heeft u een momentje?” Maar als straks het web-reserveren echt werkt en vanaf 1 november de de nieuwe voice response applicatie in de lucht is ben ik echt tevreden.


In een minuutje na de reservering is de boordcomputer van de Greenwheels auto via een SMS berichtje op de hoogte van mijn komst. Bij de auto aanmelden met een contactloze chipcard. De sleutel zit in het handschoenenkastje. Pincode intoetsen en wegrijden. Ik voel me helemaal bij de tijd als ik op het Jaarbeursplein kom aanlopen, mijn portefuille voor de voorruit houd en de centrale vergrendeling braaf, klak! de auto opent.

 

http://www.greenwheels.nl
In de gepubliceerde versie stond, ten onrechte, dat minister Jorritsma de reservering deed. En ik ben inderdaad (jan ’01) erg tevreden over de nieuwe reserveringsmogelijkheden. Netjes gedaan.


Binnenk@nt  17 november 2000

Gisteravond, zappend op de TV, struikelde ik over het debat in de Utrechtse gemeenteraad over de begroting voor 2001. Een live uitzending van twee uur in de middag totdat tegen middernacht over alles ook gestemd was.

 

Even dacht ik dat de Gemeente een pot met goud had gevonden en die wel heel ruig aan het uitgeven was. Maar nee: inzet van slimme IT. Aan de uitzending komt geen cameraman en geen regie te pas. Autofocus camera’s in de raadszaal richten zichzelf op de stoel achter de microfoon die door een raadslid opengezet is. Véél sneller dan een menselijke regisseur zou kunnen wordt de juiste camera gekozen. Behalve natuurlijk als het spannend wordt en er drie microfoons gelijk opengezet worden. En ik heb ook weleens beter camerawerk gezien.

 

Niettemin een ideale oplossing voor een armlastige omroep als TV Utrecht. Zo’n debatterende gemeenteraad is geen hoogstaande TV voor een miljoenenpubliek. Zeker niet zonder regie en cameralui. Maar het is urenlang content tegen bijna nul gulden per uur. Als de kijker geluk geeft zelfs zo nu en dan spannend. Net zo live als Big Brother, maar hier gáát het zelfs ook nog ergens over.


Binnenk@nt  7 december 2000

Ik ben daar zelf veel te jong voor, maar mijn ouders zijn nog uit de tijd dat zo nu en dan het licht uitging, waarop moeder dan zei: “Doe even een stuiver in de gasmeter”. Logisch, natuurlijk, zo’n constructie met een muntenmeter. De cokes moest ook eerst betaald moesten worden voordat je ze in de kachel kon gooien. Net als het warme water dat mijn vader als jongetje op de hoek ging halen voor als zijn moeder de was ging doen.

 

Na de hausse in prepaid mobiele telefonie komt Zonnet nu met prepaid internet. Eerst betalen, dan surfen. Vòòrdat het licht uitgaat wordt de gebruiker gewaarschuwd. Dat is, vergeleken met de gasmeter, in ieder geval innovatie.

 

Die muntenmeters zijn nog wel in musea te bezichtigen. Het concept roept eigenlijk alleen nog maar nostalgie op. En zo zal het ook wel met de mobiele telefoonkaart gaan. Sneller, waarschijnlijk.

“Kijk, vroeger als papa wilde bellen moest hij eerst in de winkel zo’n kaartje kopen.”

“Moest je dat kaartje dan in de telefoon stoppen?”

“Nee, je moest dat zilveren stripje wegkrassen en dan een speciaal nummer bellen en dan …”

Vol onbegrip kijkt mijn zoontje me aan.


Binnenk@nt  5 januari 2001

De jaarwisseling is altijd een mooie gelegenheid om je relaties te laten weten wat voor geweldigs je het afgelopen jaar gepresteerd hebt of wat voor moois het komende jaar tot stand gebracht zal worden. Zo kregen we van Samsung het afgelopen jaar de telefoon met ingebouwde MP3 walkman, van Sony de PlayStation II die zelfs bruikbaar schijnt voor militair strategische wapens, PTT Post introduceerde toch maar niet de digitale postzegel, de ICT fondsen gingen op de beurzen flink onderuit en Iridium ging helemaal uit de lucht.

Ik moet bekennen dat niet al deze voorbeelden uit nieuwjaarswensen van de leveranciers komen.

 

Eén wens leek nieuws te bevatten. Een ICT oplossing voor het vervoer van gevaarlijke stoffen? KPN feliciteert zichzelf met “De introductie van het Lambda-netwerk voor de toename van het explosieve verkeer”.

 

We wensen u een explosief nieuwjaar.


Electronic Highways

C O L O F O N

Electronic Highways is een uitgave van Intercai Telematics Consultants. Electronic Highways verschijnt iedere week en wordt zowel elektronisch via Internet email, alsook op papier verspreid.

ISSN: 1387-3377 (papieren versie)
ISSN: 1387-3385 (e-mail-versie)

Een abonnement kost fl.950,- per jaar in geval van levering op papier en fl.750,- per jaar (excl. btw) bij levering via Internet e-mail.

Abonnementen en adreswijzigingen: Intercai Nederland
Loek Penders

Postbus 9256, 3506 GG UTRECHT
fax: 030 2610 774
e-mail: l.penders@intercai.nl

Redactie
Edward Orbons, Manon Beuken, Margriet Driessen, Titus Mars

Eindredactie Loek Penders

Samenstellers zijn zich bewust van hun taak een zo betrouwbaar mogelijke uitgave te verzorgen. Niettemin kunnen zij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuistheden.

Copyright © Intercai Nederland B.V.

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of op andere wijze openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotocopie, microfilm of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Intercai Nederland B.V. hetgeen ook van toepassing is op de gehele of gedeeltelijke bewerking.


Home

Mail